Opština Ruma

privredno turistička publikacija

Turistička organizacija opštine Ruma

El. pošta Štampa PDF

Turistička organizacija opštine "Ruma"

SVI PUTEVI VODE U RUMU

Iako jedna od najmlađih u Srbiji ( osnovana 2011.god.),  Turistička organizacija opštine Ruma postala je prepoznatljiva po turističkim manifestacijama koje bi trebalo da postanu tradicionalne, a zatim i po projektima, poput zaštićenog prirodnog staništa Bara Trskovača, koji privlače sve više pažnje kako domaćih tako i stranih gostiju.  Prvi ispit je uspešno položen jer je manifestacija pod nazivom „Rumfest“, kroz koju je objedinjena tradicionalna gastronomska ponuda takozvanog „vinskog“ i „svinjskog“ Srema, uz vašar kreativnih rukotvorina, već u svom drugom izdanju, Avgusta 2012.godine, privukla na prijatno druženje nekoliko hiljada ljudi, što je na Sajmu turizma i Novom Sadu vrednovano Velikom zlatnom medaljom Novosadskog Sajma koja je dodeljena Turističkoj organiziaciji opštine Ruma.

 

Bogatog sadržaja je i „Božićna ulica“ koja u svom dvonedeljnom trajanju, od katoličkog do pravoslavnog Božića, na centralni gradski trg privlači ponajviše mlađu populaciju, a radi se i na osmišljavanju novih manifestacija kroz koje će se na najbolji način afirmisati tradicija naroda koji žive na ovim prostorima. Na tom planu velike šanse pruža i rumsko izletište Borkovac sa jezerom pogodnim za ribolov, veslačke sportove i osveženje od letnjih žega, trim staza i pešačka staza u Borkovačkoj šumi,  te kompleks otvorenih i zatvorenih bazena, kao najnovija ponuda.

 

Raznovrsni resursi na području opštine Ruma i  bližoj okolini pružaju velike mogućnosti za razvoj različitih vidova turizma: od kulturnog, preko sportsko rekreativnog, nautičkog, lovnog, ribolovnog do izletničkog i seoskog, odnosno salašarskog turizma. Pre svega se to odnosi na prostore Svete Fruške gore - najvećeg rezervata lipe u Evropi, prošarane sa stotinak kilometara pešačkih, šumskih staza, sa prelepim izletištima i brojnim jezerima i grupacijom obližnjih najpoznatijih fruškogorskih manastira ( Staro i Novo Hopovo, Vrdnik, Krušedol, Grgeteg, Jazak, Mala i Velika Remeta ).

 

Kod kulturno – istorijskih dobara posebnu pažnju svakako zaslužuje svetski poznat arheološki lokalitet Gomolava, na levoj obali reke Save kod Hrtkovaca, koji svedoči o životu od doba neolita. Značajna prednost sadržana je i u činjenici da bogatu turističku ponudu prate i odgovarajući smeštajni kapaciteti,  pre svega u novom hotelu „Park“ u Rumi, koji pripada lancu “Best western plus” hotela, a zatim i hotelu „Vila Hit“, motelima „Vulin“ i „Uzelac“ i hotelu „Borkovac“ u istoimenom izletištu.

 

Ovakve mogućnosti Turističkoj organizaciji opštine Ruma daju priliku da se kroz raznovrsne aktivnosti, ponajpre u smislu afirmacije pomenutih i osmišljavanja dodatnih turističkih sadržaja, iskaže na pravi način.

 


Info

Turistička organizacija opštine Ruma

Ruma, Glavna 172

Tel. 022 / 470 655

www.rumatourism.com

e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Menadžment

Mirjana Vujasinović

direktor Turističke organizacije opštine Ruma

 

Mirjana Vujasinović je rođena u Rumi 12.09.1976. godine. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Radila je administrativno-pravne poslove u nekoliko firmi u Republici Srpskoj. Predavala je geografiju u gimnaziji „Stevan Puzić“ u Rumi. Od novembra 2012. godine direktor je Turističke organizacije opštine Ruma. Majka je jednog deteta.


11011121323456789

Zanimljivosti 

Zavičajnom muzeju u Rumi, koji je smešten u objektu podignutom 1772. godine od strane barona Marka Aleksandra Pejačevića. Muzejski fond čini više od 10.000 eksponata u sastavu arheološkog, etnološkog, istorijskog i likovnog odelenja. Tu su i legat slikara Milivoja Nikolajevića i spomen zbirka dr. Romana Soretića. Muzej je organizator likovne kolonije “Borkovac”, jedne od najstarijih manifestacija te vrste u našoj zemlji.