Opština Ruma

privredno turistička publikacija

Turistička organizacija opštine Ruma

El. pošta Štampa PDF

Turistička organizacija opštine "Ruma"

SVI PUTEVI VODE U RUMU

Iako jedna od najmlađih u Srbiji ( osnovana 2011.god.),  Turistička organizacija opštine Ruma postala je prepoznatljiva po turističkim manifestacijama koje bi trebalo da postanu tradicionalne, a zatim i po projektima, poput zaštićenog prirodnog staništa Bara Trskovača, koji privlače sve više pažnje kako domaćih tako i stranih gostiju.  Prvi ispit je uspešno položen jer je manifestacija pod nazivom „Rumfest“, kroz koju je objedinjena tradicionalna gastronomska ponuda takozvanog „vinskog“ i „svinjskog“ Srema, uz vašar kreativnih rukotvorina, već u svom drugom izdanju, Avgusta 2012.godine, privukla na prijatno druženje nekoliko hiljada ljudi, što je na Sajmu turizma i Novom Sadu vrednovano Velikom zlatnom medaljom Novosadskog Sajma koja je dodeljena Turističkoj organiziaciji opštine Ruma.

 

Bogatog sadržaja je i „Božićna ulica“ koja u svom dvonedeljnom trajanju, od katoličkog do pravoslavnog Božića, na centralni gradski trg privlači ponajviše mlađu populaciju, a radi se i na osmišljavanju novih manifestacija kroz koje će se na najbolji način afirmisati tradicija naroda koji žive na ovim prostorima. Na tom planu velike šanse pruža i rumsko izletište Borkovac sa jezerom pogodnim za ribolov, veslačke sportove i osveženje od letnjih žega, trim staza i pešačka staza u Borkovačkoj šumi,  te kompleks otvorenih i zatvorenih bazena, kao najnovija ponuda.

 

Raznovrsni resursi na području opštine Ruma i  bližoj okolini pružaju velike mogućnosti za razvoj različitih vidova turizma: od kulturnog, preko sportsko rekreativnog, nautičkog, lovnog, ribolovnog do izletničkog i seoskog, odnosno salašarskog turizma. Pre svega se to odnosi na prostore Svete Fruške gore - najvećeg rezervata lipe u Evropi, prošarane sa stotinak kilometara pešačkih, šumskih staza, sa prelepim izletištima i brojnim jezerima i grupacijom obližnjih najpoznatijih fruškogorskih manastira ( Staro i Novo Hopovo, Vrdnik, Krušedol, Grgeteg, Jazak, Mala i Velika Remeta ).

 

Kod kulturno – istorijskih dobara posebnu pažnju svakako zaslužuje svetski poznat arheološki lokalitet Gomolava, na levoj obali reke Save kod Hrtkovaca, koji svedoči o životu od doba neolita. Značajna prednost sadržana je i u činjenici da bogatu turističku ponudu prate i odgovarajući smeštajni kapaciteti,  pre svega u novom hotelu „Park“ u Rumi, koji pripada lancu “Best western plus” hotela, a zatim i hotelu „Vila Hit“, motelima „Vulin“ i „Uzelac“ i hotelu „Borkovac“ u istoimenom izletištu.

 

Ovakve mogućnosti Turističkoj organizaciji opštine Ruma daju priliku da se kroz raznovrsne aktivnosti, ponajpre u smislu afirmacije pomenutih i osmišljavanja dodatnih turističkih sadržaja, iskaže na pravi način.

 


Info

Turistička organizacija opštine Ruma

Ruma, Glavna 172

Tel. 022 / 470 655

www.rumatourism.com

e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Menadžment

Mirjana Vujasinović

direktor Turističke organizacije opštine Ruma

 

Mirjana Vujasinović je rođena u Rumi 12.09.1976. godine. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Radila je administrativno-pravne poslove u nekoliko firmi u Republici Srpskoj. Predavala je geografiju u gimnaziji „Stevan Puzić“ u Rumi. Od novembra 2012. godine direktor je Turističke organizacije opštine Ruma. Majka je jednog deteta.


11011121323456789

Zanimljivosti 

Poseban geografski kuriozitet je da se grad Ruma nalazi tačno na polovini severne zemljine polulopte tj. na 45-oj paraleli, pa Rumljani tvrde da je zato samo ovde i nigde više, kilogram tačno 1000 grama.